TAHIL NEM ÖLÇER

TAHIL NEM ÖLÇER

Buğday, arpa gibi tahılları, mısır, yulaf, çeltik, soya fasülyesi, sorgum, kolza tohumu gibi bitkilerinin nem miktarını ölçen geniş kullanım alanına sahip bir cihazdır. Aynı zamanda saman, kuru ot, yonca gibi kaba yemlerin nem miktarı da ölçülebilmektedir.
Sadece ölçüm cihazları alanına yoğunlaşan firmanın tüm ürünlerinde CE ve sağlığa zararlı madde kullanımını açısından gerekli denetlemelerden geçtiğine dair ROHS belgesi bulunmaktadır. Nem ölçer elektriksel direnci ölçerek nem miktarını hızlı ve tam olarak belirlemektedir. Ayrıca nem ölçerin kalibrasyonu sadece '0' tuşuna basılarak kolayca yapılabilmektedir.

Özellikler:

  • Kompakt yapı, uzun probu sayesinde kolay kullanım
  • Pilli kullanım sayesinde istenilen her yerde ölçüm yapabilme
  • Arka ışığı ile karanlık ortamlarda nem miktarını kolay okuyabilme
  • Kullanılmadığı zaman otomatik kapanma
  • Nem Ölçüm aralığı: %6-30
  • 0-60°C sıcaklık ve %90 neme kadar çalışabilme
  • Hassasiyet: %0,5
  • 4 adet 1.5V AAA pil ile çalışma
  • Batarya seviyesini ekranda gösterme
  • 460x75x35mm ebat ve 203gram ağırlık


Tahıl normal olarak hasat edildiğinde %18-25 arasında neme sahiptir. Güvenli ve uzun süreli depolama için buğdayın rutubeti maksimum %13.5-14 olmalıdır. Yüksek rutubetli buğdaylarda çok çabuk küf, kızışma, filizlenme, toksin, mantar, zararlı böcekler ve çimlenme şekillenmektedir. Tahılın kısa ve ya uzun süreli depolanmasında yüksek nem riskin habercisidir.

Yüksek rutubet içeriğine sahip buğdayların kuru madde miktarı az olup besleyiciliği düşüktür ve ticari değeri düşüktür. Hangi tahılın fiyatı ne olmalıdır bunu nem miktarı belirlemektedir.
Tahılda nem miktarının çok düşük olması istenmez. Çok kuru buğday gevrek olur ve taşımada kolaylıkla kırılır ve kırık tane yabancı maddeden sayılmaktadır. Tahıl alımı esnasında nem miktarı ölçülerek tahılın gerçek değerini belirlemede kullanılmalıdır.


Arpa ve yulaf danelerinin ezilmiş olanları öğütülmüş olanlara tercih edilmektedir. Bunun nedeni nem içeriği %16 olduğunda bütün arpanın sindirilebilirliği %74 iken, ezilmiş arpanın sindirilebilirliği %80'dir. Yalnız arpa %14 nem oranının altında ezildiğinde istenmeyen bir tozlanma görülüp parçalanma zorlaşmakta ve şişme ve solunum problemlerine yol açabilmektedir. Beside en çok kullanılan tahıl olan arpanın ezmesinde nem hem sindirilebilme oranı açısından hem de yol açabileceği semptomlar sebebi ile büyük öneme sahiptir. Arpa depolamasında nem oranı %12-14 olmalıdır. Ayrıca hayvan beslenmesinde kullanılan mısırda nem oranı %18'i geçmemelidir. İdeal olanı %15'dir.